Viespile sunt răspândite pe toată planeta. Nu au fost indentificate doar în deșertul Sahara, în Arctica acoperită de gheață și în Peninsula Arabică – unde condițiile extreme și climatul specific nu contribuie la viață în general și la cercetarea științifică în special.
Viespile (în dependență de specie) aleg să-și facă stupurile în preajma omului, dar în același timp în locuri cât mai inaccesibile pentru el. De obicei, sub creasta acoperișurilor înalte, în spațiile goale dintre pereți, în spațiile ascunse ale clădirilor, în apropierea gropilor de compost, în poduri, pe sub ramele ferestrelor, în cauciucurile abandonate ori chiar în pământ în galeriile părăsite de șoareci sau șobolani.
Ele își construiesc cuiburi dintr-un material cu o structură chimică apropiată celulozei (hârtie, lemn). Fiindcă sunt înzestrate cu o mandibulă puternică, ele mărunțesc acest material cu ajutorul mandibulei construindu-și astfel stupul în care locuiesc.
Vezi aici cum are loc o procedură împotriva viespilor:
https://www.youtube.com/watch?v=Xj2w322UTME&ab_channel=InsectControl
Compania Insect Control poate scăpa de muște în mun. Chișinău și pe tot teritoriul Republicii Moldova. SUNĂ ACUM 078992542
În perioada lor de împerechere viespile depun zilnic aproximativ 300 de ouă, iar traversarea stadiilor de ou-larvă-nimfă-pupă se întâmplă rapid, aproximativ 4-6 zile, în dependență de temperatura mediului și conținutul de proteină din hrană. Dacă nu avem grijă să luăm măsuri de prevenire, ne putem pomeni invadați de o colonie întreagă de viespi.
Înțepătura viespilor este foarte dureroasă, conține de trei ori mai mult venin decât al albinelor, e a doua cea mai dureroasă dintre mușcăturile de insecte de pe glob, mai dureroasă poate fi mușcătura furnicii glonț, care e întâlnită doar în zona Sud-Americană. În zona noastră ea e cea mai agresivă insectă și întâlnirea cu ea poate avea consecințe imprevizibile. Simțind o amenințare, viespea atacă cu înverșunare „inamicul” și este capabilă să muște de mai multe ori la rând – cu scopul de a introduce în „inamicul” otrava care o deține. Mulți oameni sunt alergici la venin și pot avea grave probleme de sănătate dacă sunt înțepați, de aceea viespile devin cu atât mai periculoase pentru om, cu cât cuiburile lor sunt mai aproape de zonele publice.
– Primul ajutor în caz de înțepare constă în frecarea locului înțepat cu frunze de pătrunjel, de ceapă, cu sare, cu oțet, cu amoniac, aplicarea unei bucăți de fier cât mai rece pe locul înțepat sau oricare altă metodă care poate modifica rapid PH-ul locului înțepat.
În cazul în care, în urma înțepăturilor, starea de sănătate se agraveză, trebuie de apelat urgent medicul.
Pe lângă subminarea sănătății viespile pot provoca adevărate daune materiale și financiare. Acestea sunt suportate de fermieri, apicultori și grădinari. Dacă recolta de fructe este destinată vânzării, atunci viespile pot găuri fructele până când acestea obțin un aspect total inestetic, diminuând profitul potențial. Acolo unde o viespe a mâncat din fruct, rămân pete negre pe coaja subțire – fructul începe să se deterioreze chiar pe ramură, cele mai afectate fiin piersicile care sunt mai delicate și sensibile. Viespile își pot construi cuiburile în apropierea stupurilor de albine, ceea ce poate reprezenta un adevărat dezastru pentru proprietarul său. Viespile se comportă ca niște pirați – dacă văd pradă ușoară concentrată într-un loc, atunci o vor vizita în mod regulat, până când albinele vor fi complet exterminate.
Pe internet, puteți găsi multe modalități „populare” de a scăpa de viespi, cum ar fi îmbufnarea cu benzină și arderea cuibului sau inundarea lui. Acestea sunt destul de periculoase, complexe și pot avea aplicații practice numai dacă viespile își instalează cuibul în mod deliberat într-un loc ușor accesibil pentru astfel de abuzuri. De fapt, totul este mult mai complicat – insectele aleg locuri pentru un stup, în zone inaccesibile sau accesul este cel puțin limitat.
Când folosiți focul, nu trebuie să uitați că viespile de hârtie construiesc cuiburi de hârtie, care se aprind instantaneu și fără benzină, care ard puternic, dând o flacără mare. În încercarea de a scăpa de viespi în acest fel, pot fi provocate adevărate incendii. Este posibil să inundați în mod eficient un cuib de viespi numai dacă este în pământ și chiar și atunci nu întotdeauna – apa poate fi absorbită rapid în sol, iar viespile pot săpa alte ieșiri din pământ.
Pentru a evita orice pericol, vă recomandăm să apelați la specialiști. Ei își cunosc cel mai bine meseria și știu ce să întreprindă pentru a vă scăpa de acești oaspeți nedoriți.
Noi, echipa Insect Control, vă venim în ajutor. Utilizăm preparate chimice testate, de înaltă calitate. În urma dezinsecției, viespile vor fi nimicite, iar altele pur și simplu nu-și vor mai face loc (cel puțin în spațiile unde au fost eliminate acestea) nu doar în sezonul actual, ci și în cele ulterioare.
SUNĂ ACUM 078992542 și obține o consultație GRATUITĂ!